Tietoa yhdistyksestä ja sen toiminnasta

Kyröskoski on yksi Suomen vanhimmista paperiteollisuusyhdyskunnista. Teema-galleriassa on selvitys kylän synnystä ja juhlan tasavuoden perustelu. Kyröskosken Perinneyhdistys ry perustettiin 1999 vaalimaan sen parhaita perinteitä. Nykyisellään yhdistykseen kuuluu lähes sata jäsentä, mutta aina uusia toivotaan mukaan.

Haluamme vaikuttaa siihen, että Kyröskoski säilyy mukavana paikkana asua ja elää. Vanhaa, kaunista ja käyttökelpoista tulee säilyttää uuden rinnalla. Kylän kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusarkkitehtuuria ja teollista ympäristöä siirretään näin kappale myös jälkipolville. Kokoamme myös Kyröskoskeen liittyvää perinnetietoutta, esineistöä ja muuta materiaalia perinnetaloomme, Kuivuriin.

Olemme kunnostaneet tämän paperitehtaan vanhan viljamakasiinin kokoontumis- ja näyttelytilaksi sekä pienimuotoiseksi paikallismuseoksi palveluineen. Taloa on käytetty aktiivisesti jo pari kesää. Talon viralliseksi nimeksi on äänestävä yleisö valinnut nimen "Kuivuri".

Järjestämme sekä juhlia että keskustelu- ja esitelmätilaisuuksia. Vietämme perinteistä "Kuivurin kesäjuhlaa" rakennuksemme pihamaalla ja sisällä heinäkuun alkupuolella. Muilla paikkakunnilla asuvien kyröläisten ja paikallisen väen yhteinen tilaisuus on heinäkuussa "Aamukahvit", jonka järjestämme yhdessä Kyröläiset ry:n kanssa. Tilaisuudessa on aina erityisteema, jota muistellaan ja josta heijastetaan vanhoja valokuvia valkokankaalle. Osallistumme syksyisin myös Kyröskoski-viikon ohjelmaan ja järjestämme muita tilaisuuksia ja myyjäisiä, mm. toukokuussa taimien ympärillä ja joulun alla jouluvalmisteluiden auttamiseksi. Tarvittaessa osallistumme paikalliseen keskusteluun omista lähtökohdistamme käsin.

Tänä vuonna vietämme Kyröskosken 150-vuotisjuhlia monin tavoin. Perinneyhdistys on juhlien koordinaattori, vaikka mukana onkin monia tahoja. Juhlista tulee enemmän tietoa Tapahtumakalenteri -sivulle.

Meillä on vielä rajoitetusti jäljellä 2008 ilmestynyttä ensimmäistä Kyröskoski-kirjaa Arjen aherrusta ja yhteisön juhlaa. Sen aiheena on Kyröskosken sivistys- ja virkistyselämä. Kirjan ovat toimittaneet Jouko Hannu, Riitta-Liisa Myllymäki ja Asko Mielonen. Kirjaa on vielä jonkin verran myynnissä. Sen voi tilata yhdistykseltä tai käydä ostamassa Hämeenkyrön Kirjakaupasta. Kesällä 2010 sitä saa myös Kuivurilta aukioloaikoina. Kirjan hinta on 25 €
Pian ilmestyy myös uusi kirjamme. Se on näköispainos paikallisen tunnetun kasvien tutkijan ja puutarhurin, aiemman tehtaan paperimestarin Herman Adolf Printzin pienestä oppaasta Kasvi- ja puutarhahoidosta vuodelta 1896. Printz kirjoitti sen nimimerkillä Eräs kasvitarhan ystävä. Kirjan 50 ensimmäistä tilaajaa voi saada yksilöllisesti numeroidun kappaleen siitä. Lisää numeroita ei tule eli kappaleet ovat aikanaan harvinaisuuksia. Tilaukset yhdistyksen puhelinosoitteesta. Kirja on hieman teknisistä syistä myöhässä mutta nyt sen laatukin tulee olemaan huomattavasti parempi. Kirjan hinta numeroituna on 30 €. Myöhemmin kirja ilmestyy myös nykyaikaisempana versiona ja sen hinta on silloin 20 €. Jälkimmäinen ei ole numeroitu painos.

Yhdistyksemme on jo aiemmin arvioinut 70 vanhaa Kyröskosken rakennusta sekä tehnyt maisemakuvallisen selvityksen Kyröskoskesta. Tutkimusten käytännön suorittajina olivat Pirkanmaan maakuntamuseon kulttuuriympäristöyksikkö ja Tampereen teknillinen yliopisto. Tutkimus on tehty Pirkanmaan TE-Keskuksen (valtion ja EU:n rahoitus) ja Hämeenkyrön kunnan tuella kuten edellä mainittu Kuivurin kunnostustyökin. Olemme keränneet myös satoja vanhoja paikallisia valokuvia. Kuvat on digitoitu ja valmisteltu julkaistaviksi erilaisissa muodoissa multimedian ja painotuotteiden kautta. Opetusministeriö on useaan otteeseen tukenut tätä toimintaa kuten kuluneena vuonnakin. Jatkamme työtämme eri muodoissa edelleen. Sen tuloksia esittelemme säännöllisesti Kuivurilla näyttelyissä ja muissa tilaisuuksissa sekä julkaisuissamme.

Yhdistyksen hallitukseen kuuluvat puheenjohtaja Jouko Hannu (oma puh. 0400-910545) sekä Ilse Bergman (varajäsen, vpj)ja jäsenet Reino Hakala, Anneli Hiiri, Eija Luukkanen-Hakala ja Tiina Paloranta. Varajäsen on Pirjo Lepistö. Kutsuttuna sihteerinä toimii Mikko Rajala ja talousasioita hoitaa puheenjohtaja. Seuraava sääntömääräinen vuosikokous on viimeistään maaliskuussa 2010.

Yhdistykseen voi liittyä maksamalla jäsenmaksun (2010: 12 euroa) yhdistyksen tilille Nordea 115330-202538. Toimintamme kannattajat (yksityishenkilöt, yhdistykset ja yritykset) voivat suorittaa haluamansa vapaaehtoisen tukimaksun, joka käytetään lukuisien hankkeidemme toteuttamiseen. Yhteystiedot tulee ilmoittaa myös jäsenmaksun maksaessaan, jotta voimme lähettää postin oikeaan paikkaan. Sähköpostiosoite, jos sellainen on käytössä, merkitsee yhdistyksellemme suurta helpotusta yhteydenpidossa.
Tervetuloa mukaan toimintaan!

viiva

[ Kohtauspaikka Kuivuri ] [ Tapahtumakalenteri ] [ Tervetuloa mukaan ] [ Kuvia Kyröskoskelta ] [ Teema-galleria ] [ Pääsivu ]